Curses d'orientació i Rogaines

Mapa d'orientació
Les curses d'orientació són curses a peu, que es corre individualment i que consisteix en passar per un seguit de punts de pas (balises) en el mínim temps possible.
La principal característica és que el recorregut no està senyalitzat sobre el terreny, sinó que, disposem d'un mapa amb les balises marcades perquè escollim i trobem la millor ruta per enllaçar-les.
Els mapes d'orientació estan estricament fets per aquest ús, amb escales compreses entre 1:5000 i 1:15000 (les més habituals).
En els mapes d'orientació hi ha molts elements dibuixats i són molt més detallats que la majoria de mapes topogràfics habituals. Per aquest motiu és molt important saber interpretar bé la simbologia del mapa.
Plogui o nevi, és igual

A part del mapa, abans de començar cada cursa, se'ns entrega un paper amb la descripció dels controls o balises. Així, podem saber exactament en quin element es troba una balisa, la situació respecte aquest i el codi de la balisa (un número que identifica la balisa, així sabem si és la nostra o no).
Saber interpretar el mapa, escollir la ruta més ràpida i no equivocar-nos seguint-la és essencial per poder fer una bona cursa.
Les curses poden ser lineals o score, segons si s'ha de seguir l'ordre de balises establert per l'organització o si, en canvi, l'ordre el podem escollir nosaltres.
Depenent de la durada de la cursa, podem classificar-les en sprint, mitja, llarga o ultrallarga distància.
Les curses d'orientació són curses molt aptes per famílies ja que hi ha categories per totes les edats i nivells, des de pocs anys de vida fins els més veterans. Tots ells competeixen contra corredors de la seva mateixa franja d'edat i els recorreguts estan adaptats a aquesta.



Rogaines
Mapa i estratègia al Rogaine de Cap de Creus
Últimament ha aparegut una nova modalitat de curses d'orientació: els rogaines.
Les diferències cauen en què en un rogaine es competeix en equips d'entre 2 i 5 persones que han de progressar sempre junts i hi ha un temps límit per assolir el màxim número de punts possibles.
Els punts te'ls donen les balises, de manera que la xifra de les desenes del codi de la balisa és la puntuació que equival a aquella balisa (8 en la balisa 83).
Abans de començar el rogaine, els equips disposen d'un temps determinat (entre 1' i 2h) per establir una bona estratègia.
Fent equip amb el Lleí a Grancanaria
A partir del tret de sortida, es dóna un temps límit de 6, 12 o 24h per aconseguir fer el màxim de punts possibles.
És per això que és molt important fer una molt bona estratègia coneixent les característiques del terreny i de l'equip per ajustar al màxim els punts que es poden fer amb el temps disponible.
A part, també és fonamental anar reavaluant l'estratègia en funció del pas de les hores i anar fent ajustaments in  situ.
La gran avantatge d'aquest tipus de competició és que tothom sap l'estona que estarà en cursa, i podrà portar els aliments i beguda que li convingui sabent aquests paràmetres. A més és assequible per tots els nivells ja que cadascú farà més o menys quilòmetres en funció de la seva condició física i del seu nivell tècnic.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada